Tancho koik

Sok Kohaku, Sanke, és Showa tenyészetben sok koiról kiderül, hogy van egy piros folt a fején. Ezeket a koikat hívjuk Tancho-nak, Tancho Sanke-nak, Tancho Showa-nak és ők a Tancho csoport tagjai.

A Tancho foltnak a két szem között kell elhelyezkednie és lehetőleg tökéletesen kereknek kell lennie. Nem húzódhat hátra a koi válla felé illetve, a koi orra felé sem. Több piros nem mutatkozhat a Tancho-k testén, mint ez a bizonyos piros folt a fejen. A Tancho Showa esetében a piros Tancho jelet, keresztezheti egy  fekete minta. Semmi  egyéb folt nem lehet a Tancho-k fején. Ide tartoznak a Goshiki-k a piros folttal a fejükön, a Bekkok a fekete folttal a fejükön, illetve az Ogonok, a narancs-sárga folttal a fejükön, csak hogy párat megemlítsünk közülük.

A „piros nap”-jel  a fejen, és a piros teljes hiánya az egész testen, ez jellemzi őket. A legjobb  ha a folt világos piros, vér színű, kör alakú, és a fej közepén van.

 

Minden koinak egy piros folt ( hi ) van a fején,  amit a Japán daruról „Tancho”-nak neveztek el. 

 

 

Mint a különböző csoportok nevei, úgy a Tancho is a „nagy hármas”-ra utal, az egyedüli  piros folttal a karakteres fején. Korlátozott mértékben utalhat a „ Tancho Kohakura” is. Általában véve  elmondható, hogy a csúcs minőségű Tancho-nak nagy, szabályos piros folt van a feje közepén, bár ha szabályos ovális alakú a Hi, az is elfogadható. Más formákat, mint a szív, négyzet, kereszt, szilva virág, nem tartják kívánatosnak.  Semmilyen esetben sem elfogadható ha a Hi ( piros ) elnyúlik a vállakig, a szemekig, vagy a szájig. A Hi-nek mély színűnek, egyöntetűnek és éles határvonalúnak kell lennie. Amíg a fej foltnak olyan nagynak kell  lennie amilyen nagy csak lehet, a széles fej szintén kívánatos, de nem kiemelkedő fontosságú.

A Hi minőségével egyenrangú fontosságú egyébként a hibátlan hófehér testszín is.  Ez azért nagyon fontos, mert a piros folt nagyon egyszerű minta, így a  gyönyörű fehér test nagyon fontos a piros-fehér kontraszthoz.   A Tancho-t, Shiro Bekko testtel Tancho Sanshoku-nak hívják. Nem lehet fekete szín a fejen,  mivel  ez csökkentené a piros folt minőségét. A  Sumi-nak ( fekete ) ébenfa feketeségűnek, és a mintáknak gyönyörűen definiáltaknak kell lenniük. A Shiro Bekko esetében a kiegyensúlyozott mintázat érdekében, a mellúszókon is kell néhány fekete csíknak lennie.

Tancho Showa-nak karakteres piros foltjának és Shiro Utsuri mintázatúnak kell lennie. Ebben a variációban néhány fej-Sumi ( fekete ) megengedett, mert pl a Showa Sanshokunak lehet egy fekete V-alakú bevágás a piros ( hi ) folton. A Showa  Motoguronak is van fekete szín, pl a mellúszóján. Vannak még más Tancho kombinációk is, pl Tancho Goshiki és Tancho Ogon, de ezek ritkák. 

 

Néhány Tancho variáns

A történethez hozzátartozik, hogy manapság a szabályosabb tancho-folt érdekében egyre több helyen elaltatják a halakat és kozmetikai műtétnek vetik alá őket. Így hibátlan lesz a folt, és több pénzt hoz a hal. Így jönnek létre a szív alakú foltok is.

No comment! 🙁

 

Koik a Fekete koi kínálatában!

 

Forrás : http://valentinac.com

Fordította és szerkesztette Gulyás Tamás